Reuring

In Nieuws door HB5 Reacties

Wat een gedoe rondom de Rode Doos, ofwel Vredenburg Leidsche Rijn, op de borden aangeduid met Muziektheater, omdat de ANWB geen plaatsaanduidingen op borden wil zetten die zich fysiek op een andere locatie bevinden. Bedankt voor de hulp, beste wielrijdersbond. Misschien moet er maar “Rode Doos” op de borden komen, een geuzennaam die in zeer korte tijd, onbedoeld, is uitgegroeid tot merk.

Als ik de ingezonden stukjes in een vandaag verschenen huisaanhuiskrant goed lees heeft de Rode Doos een fors probleem met haar bereikbaarheid. En dit uit zich op talloze fronten. Een lastige route voor auto’s, een bewegwijzering die beter kan, parkeren in dat niemandsland kost nog geld ook, fietsers hebben te weinig rekken, en staan onverlicht in de regen, er zijn onvoldoende bussen terug naar de stad, het wachten in zo’n tochtig hok op een verkeersknooppunt is de ultieme afknapper na een mooie avond (tenzij je een excuus zoekt om eens dicht tegen je nieuwe verovering aan te kruipen), het kaartjesloket bevindt zich onzichtbaar in de bieb op de Oude Gracht, Leidse Rijn heeft niet eens een kaartjesbalie, de entree wordt gemarkeerd door ongastvrije blokken beton, een goede luifel ontbreekt.

We hebben allemaal kunnen lezen hoe de tekorten zijn opgelopen. Directeur Ed de Haan is ziek naar huis, moegestreden. Doemdenkers met het gelijk aan hun zijde wrijven zout in wonden: zie je wel, ik heb het toch gezegd. Alles over Utrecht meldt een verbouwereerde directeur van Tivoli, partner in de nieuwe stichting Muziekpaleis, die maar niet met wethouder cultuur Van Eijk in contact kan komen. Dat is niet zo verwonderlijk, het probleem zit niet bij Tivoli. En dan die brief, geschreven door de plaatsvervangend directeur Muziekcentrum, vol met datumfouten. AD/UN meldt dat er een snel een interim-directeur gaat komen, dat het hoofd programmering nu eindelijk is gevonden en dat er een ‘commissie van wijze mannen’ het Muziekcentrum gaat ondersteunen. Komt er dan eindelijk een eind aan de stroom treurigmakende berichten?

Het leuke is dat we er allemaal wat aan kunnen doen! Koop veel kaartjes en reis af naar de Rode Doos. Inmiddels weten we het wel te vinden en kunnen we onze kennissen en vrienden door de telefoon er naartoe gidsen. Vertel hoe goed het concert was. Vertel dat het door alle ontberingen nog beter smaakte. Watjes gaan naar de Leeuwenbergh. Rode Doos, voor de echte liefhebber. Programmeer niet voor de gezellige avondjes uit, maar voor de cultuurhongerigen.

Wat we missen is positivisme! Dat kan heel Utrecht eigenlijk wel gebruiken, nietwaar Terminator? A propos Terminator: de uitspraak over het bezwaar tegen de bouwvergunning van winkelgebouw De Vredenburg zou er nu moeten zijn maar is met enkele weken uitgesteld. Dat klinkt alsof de rechter er niet goed uitkomt. Berekeningen aan luchtkwaliteit, iedereen heeft gelijk. Maar wie gééf je gelijk?

Reacties

 1. Harm

  Tsja, klinkt mooi, dat positivisme. Maar het vergaat je snel als je een keer naar de Rode Doos zult gaan. Onvindbaar inderdaad. Een waardeloze akoestiek, waardoor in de achterste helft van de zaal weinig te genieten valt. Broodmagere programmering. De zaal wordt op de bordjes trouwens als “Muziektheater” aangeduid, wat al helemaal nergens op slaat, want een muziektheater is een operahuis, zoals de Stopera. Bij het bezoeken van de Rode Doos bekruipt het gevoel je dat er een samenwerkingsverband bestaat van ANWB (wegwijzers), gemeente (wegbeheerder, OV), en Vredenburg (programmering, akoestiek), dat zich ten doel heeft gesteld het zo moeilijk en onaangenaam mogelijk te maken om naar een concert te gaan.

 2. hb

  Harm, dank voor correctie van “Muziektheater”. Dat is inderdaad nog ernstiger. Ik had het niet goed meer in herinnering. Maar er begint zich nu bestuurlijk wat te bewegen. Misschien kunnen de nieuwe mensen de neergaande beweging stoppen. De locatie is helaas onoplosbaar.

 3. Anonymous

  Onzin, ik vind de locatie ideaal gekozen, achter de DE brug een rode doos, je kunt het niet missen, van de week heb ik ook ik nog het interview in AD gelezen van een voormalig directeur. De strekking was ongeveer als goede locatie, redelijke akoestiek en slechte programmering. Je moet er ook iets van willen maken.

 4. hb

  @anoniem: Voor de autobezoekers idd geen groot probleem. Voor vele traditionele V’burg-klanten (uit de binnenstad en treinreizigers) kennelijk dus wel. Het is wel oplosbaar, door een nieuw publiek aan te boren, dus via andere, nieuwe, spannende programmering. Wat dat betreft ben ik ook niet zo somber.

 5. Harm

  nou goed, misschien is de locatie an sich niet de slechtste, maar de onlogische route erheen en de bewegwijzering vormen toch zeker een hindernis. Ik heb een keer geprobeerd vanaf de A@ (komende uit Amsterdam) enkel op de bordjes te navigeren, maar dat is werkelijk ondoenlijk. Neem alleen al het tweede stoplicht wanneer je het kanaal over bent (uit Utrecht vandaan). Daar moet je linksaf, maar de richtingaanwijzer staat pas middenop het kruispunt zelf, terwijl je vanuit het rechtdoorvak niet meer het linksafvak op kunt door een afzetting met paaltjes…

Reageer