Segway

In door HB2 Reacties


Het was zondag bomvol in de binnenstad – gezellig keuvelen op deze prachtige vroege herfstdag. Er schijnt ergens één Segway rondgereden te hebben. Maar uitproberen was er niet bij. Wel veel variatie op het thema fiets. In de lege bak kon je ze uitproberen. Het zou nog wel eens de laatste keer geweest kunnen zijn. Want hoe ligt de bak er over een jaar bij? Is hij dan al gesloopt en met zand gedempt? Wie het weet mag het zeggen.
A propos Segway. Ze zijn er wel, maar niet om het publiek op een andere manier van vervoeren te wijzen. In het Radboudkwartier rijden er momenteel drie rond. Hoewel rijden, ze balanceren in het Radboudkwartier om de aandacht van het maandagse winkel- en passantenpubliek te trekken. Het knalpaarse pak van de jeugdige berijder doet de rest. Hoog Catharijne viert namelijk deze week zijn 35 jarig bestaan. Er is een prijzenactie en eind van de week zal Jan Smit ergens optreden.
A propos Jan Smit. Kenmerkende tegenstelling. De binnenstad, domein van de elitaire cultuur. HC, domein van de volkscultuur. (Vergeef me dat ik het scherp aanzet omwille van het betoog.) Zal dit zo blijven? Of zal dat verschil in de komende tien jaar langzaam wegebben naarmate het stationsgebied zijn lift krijgt? Of is een winkelcentrum sowieso synoniem voor volkscultuur? Of alleen dít winkelcentrum? Of doe ik Jan Smit nu onrecht? Of doe ik hem juist recht?

Reacties

  1. Henk

    Literair hoor…die post. Laten we het niet over Jan Smit(h) hebben… Zolang die vrouw met die fluit (die maar twee tonen speelt) en die zigeuner met de trekzak af en toe door de vingers van de politie gezien worden, zal die volkscultuur wel blijven. Bovendien blijft zo’n winkelcentrum toch altijd een dak boven het hoofd van junkies, hangjongeren en ander gezellig volk. Dus HC zal wel HC blijven, misschien dat op de grond de sfeer wel iets veranderd. hmmm, ik ben wel benieuwd wanneer ik op mijn segway langs de catherijnesingel kan rijden in plaats van erin…

  2. Anonymous

    Scherp geobserveerd, die tegenstelling HC-binnenstad. En dan is er binnen de binnestad ook nog verschil: Steenweg vs. Oudkerkhof, bijvoorbeeld.

Reageer