Paviljoen

In Nieuws door HB8 Reacties

(vervolg op ‘Eigenwijs’) En nu even pragmatisch. Is het probleem dat het VMX-ontwerp opwerpt op te lossen? Ik denk het wel.

Het geluid van bus en tram kan worden tegengegaan door een royale afscherming. Ik zou dan vervolgens in de oksel van de busbaan een paviljoen bouwen. Geen kinderachtig ding, iets met serieuze maten.

Dit gebouw combineert een aantal functies:
– het zorgt voor een natuurlijke overgang met het parkje, de loop-fietsbrug en de oever – park en paviljoen versterken elkaars rol;
– het is op straatniveau een visueel ankerpunt en magneetpunt, uitnodigend door beeld en verlichting – iets wat het VMX-ontwerp niet kan bieden;
– qua vorm en materialisering contrasteert het met het VMX-gebouw. Het mag van mij zelfs fin de siecle-achtig gedecoreerd zijn – een ode aan de gesloopte De Utrecht;
– het paviljoen biedt zeker tot middernacht activiteit en leven;
– het vormt de entree tot het bieb/artplex-gebouw, door lift en trap te combineren;
– er zijn functies als toeristische balie, (cultuur)kassa’s, internetplekken, boekenretourpunt, meeting point, lichte horeca;
– de langs het water gesitueerde terrasjes kunnen er worden bediend;
– je kunt er reserveren en kaartjes kopen voor een groot aantal culturele evenementen;
– wellicht wil Schuttevaer er ook wel een balie;
– verzin zelf maar…

Het gebouw oogt als een echt paviljoen, in de beste tradities, en brengt het park, de omgeving en het gebouw tot elkaar.

Laar maar horen of je het wat vindt.

[foto: een Guimard lamp bij de ingang van de Parijse metro. Bron gadl/flickr.com]

Reacties

 1. Peter

  Toevallig laatst met iemand erover gehad: bouw een café-achtig iets onder de nieuwe bieb, zoiets als café De Jaren in A’dam. Dus wat mij betreft: goed plan!

 2. Henk

  tja..zoiets zal het moeten worden. Als die bibliotheek er straks “doorgedrukt” is, dan moeten we maar eens een voorstel laten tekenen, misschien dat het indruk maakt bij de gemeente.

 3. hb

  Misschien is er wel een bloglezer met teken- of photoshop-ervaring die een impressie zou willen maken…

 4. Henk

  Hmm…ik kan wel photoshoppen, maar niet tekenen, dan krijg je net zoiets lelijks met lijntjes zoals vmx het zelf heeft geproduceert: “see you @ the paviljoen”. Een tekenaar zou een goed idee zijn ja, maar misschien eerst maar eens kijken waar vmx zelf mee komt?

 5. Henk

  Overigens is het niet zo dat vmx de ruimte helemaal anders heeft gepland als jouw voorstel Herbert, ook zij zijn uitgegaan van een ingang met daar omheen dingen als boekenbalies e.d. als ik het plaatje in de infofolder (http://www.vmxarchitects.nl/0803/0803_BOOK.pdf) in ieder geval goed begrijp. Het is alleen allemaal heel onduidelijk door al die sfeerloze lijntekeningen. Ze beweren overigens in hun folder dat ze door het gebouw van het maaiveld op te tillen ze juist (ik citeer) “onprettige restruimtes voorkomen”. grappig…

 6. hb

  Het is dubbel. Aan de ene kant optillen, aan de andere kant toch beneden willen blijven. Ik zou het niet gek vinden als VMX met een volledig nieuw ontwerp zou komen waarbij het gebouw slechts lichtjes is opgetild, waarbij er op maaiveld een aantal interessante en plezierige “restruimtes” kunnen worden geschapen.

 7. Anonymous

  Tja, dat zou niet gek zijn. En het materiaal waaruit ze die ovalen kubus willen maken maakt ook nog een hoop verschil natuurlijk.dus ik ben bnieuwd waar ze mee komen.

 8. Anonymous

  Ik denk inderdaad dat dat minimaal nodig is om het VMX gebouw leefbaar te maken, tel daar 1/3 aan vierkante meters die ze nu te weinig hebben ontworpen en de ondergrondsparkeergarage die ze (tegen de regels in) bedacht hebben en je krijgt een compléét ander gebouw dan VMX ontworpen heeft. Dat betekent dat de scores van de jury en de financiële verantwoording naar de gemeente niet meer kloppen en dat betekent volgens mij alsnog gunning aan Rapp of de hele procedure opnieuw… de gemeente Utrecht dacht voor een dubbeltje op de eerste rij te kunnen zitten maar komt bedrogen uit denk ik.

Reageer