Andere architect

In Nieuws door HB14 Reacties

Dit persbericht van de gemeente kwam net binnen. Ik zou bijna denken dat het een hoax is, maar ik publiceer het toch maar integraal. ’t Is me wat, zou mijn oma zeggen. Wie gaat me vertellen wat er echt achter de schermen is gebeurd? Mag anoniem, naar de mail in dit weblog. (Even je geheugen opfrissen: VMX heeft het ontwerp dat lijkt op een plakbandhouder.)

Andere architect nieuwe Centrale Bibliotheek Utrecht
Recent is gebleken dat bij de verwerking van de scores op de wegingsfactoren voor de architectenselectie voor de nieuwe ‘Bibliotheek ++’ een fout is gemaakt. Het gevolg is dat de nummers 1 en 2 in verkeerde volgorde zijn gepresenteerd. In plaats van het eerder gepresenteerde bureau Rapp en Rapp had het bureau VMX de betere score.
Dit brengt met zich mee dat het gunningsbesluit herzien moet worden. Het kan immers niet zo zijn dat de gemeente Utrecht zich niet aan eerder vastgestelde kaders en wegingsfactoren houdt. Binnen de geldende aanbestedingsregels kan dit herstel van het gunningsbesluit zonder verdere gevolgen plaatsvinden.
De betrokken bureaus zijn inmiddels geïnformeerd.

Reacties

 1. Koen

  Nou ja! Dit kan écht niet! Onderdelen van het ontwerp van VMX worden nota bene ‘onvergefelijk’ genoemd in het jury rapport. De opgestelde regels uit de prijsvraag worden aan de laars gelapt, het publiek reageert lauw op het ontwerp en nu zou juist die inzending de beste score hebben?Ik kan niet anders dan een vies luchtje ruiken hier. Ik heb geen kennis van de rechtsgang maar kan me niet anders voorstellen dan dat Rapp alsnog z’n gelijk kn halen voor de rechter.

 2. Rob

  De poll, mocht deze betrouwbaar zijn, gaf als uitslag 39% voor VMX en 31% voor Rapp en Rapp. Dus volgens de poll klopt de huidige keuze wel, los van de gevolgde procedures. Ik was één van die 31%. Vind het een robuust en stoer ontwerp en de bijnaam “Het Kasteel” sprak me ook erg aan. Jammer maar helaas. Misschien dat dit verhaal nog wel een staartje krijgt.

 3. Joep

  Wat een geluk voor Utrecht! Hoewel niet het beste ontwerp is dat van VMX een stuk beter dan dat van Rapp + Rapp. Hieruit spreekt ten minste wat meer ambitie. Ik kan iedereen aanraden om ook op de site van VMX (www.vmxarchitects.nl/ -> running projects) te kijken, aangezien het ontwerp daar beter uit de verf komt dan op de site van CU2030.

 4. Koen

  @ Rob: volgens mij heeft Herbert die poll offline gehaald omdat VMX ‘opeens’ uit het niets naar boven schoot. Nu wint VMX opeens uit het niets de prijsvraag terwijl de jury onverbiddelijk was over het ontwerp met uitspraken als ‘onverenigbaar’. Ik zou heel graag willen weten hoe de jury zelf reageert op deze actie. Ik vind het overkomen als een olifant in een porseleinkast.

 5. Anonymous

  Erg vreemd bericht, is dit het gehele persbericht? Wat de bedoeling er van ook is, ik kan me niet voorstellen dat het plan van Rapp + Rapp geschrapt wordt ten gunste van het plan van VMX. Citaat uit het juryrapport over Rapp + Rapp: “Het was voor ons duidelijk dat dit ontwerp niet direct de publiekslieveling zou zijn.” Uit de toelichting van de jury over haar aanpak is duidelijk op te maken dat men kennis heeft genomen van de reacties van het publiek, maar men heeft zich er niet door laten leiden. Dus of Rapp + Rapp nou 39% of 31% van de publieksstemmen kreeg maakt voor haar advies aan de raad niets uit. VMX raakte uit beeld omdat de sociale veiligheid in het geding is: Hoog Catharijne heeft jaren gevochten tegen het daklozenprobleem en dan zouden ze een buurman krijgen die opnieuw volop beschutting biedt aan daklozen en junkies? Onacceptabel en ondenkbaar. De Gemeenteraad zal uiteindelijk besluiten welk ontwerp wordt gerealiseerd. Dat was al zo en dat zal zo blijven.

 6. OnnO

  Utrecht weer in opperste topvorm!! Eigenlijk zou er eens een lijst moeten worden gemaakt van alle missers die, vanaf het eerste moment dat het idee masterplan stationsgebied ontstond, zijn gemaakt. Dat wordt me het lijstje wel….Dat Rapp & Rapp alsnog afvalt, betreur ik niet. Het is best een stoer ontwerp maar naar mijn gevoel zou het smakelaarsveld omringd worden door blokkendozen. Misschien dat dit bij VMX minder het geval is.

 7. Anonymous

  Opmerkelijk dat een belangrijk thema uit de visie van VMX is, dat het gebouw wordt opgetilt. Maar in het jury-rapport staat dat juist het optillen gaat leiden tot sociaal onveilige plekken. Daar zal VMX dus een antwoord op moeten vinden. Lijkt me erg lastig als je het gebouw niet gewoon op de grond gaat neerzetten. En dan blijft weinig over van de visie. Maar op basis van die visie is VMX grotendeels verkozen…

 8. Anonymous

  En hoe zat het nou met die parkeergarage van VMX? Parkeren mocht niet ondergronds terwijl zij dat lekker wel doen…

 9. Rob

  @KoenVandaar mijn tussenzin “mocht deze betrouwbaar zijn”. Je hebt inderdaad gelijk, Herbert heeft hem offline gehaald en we mochten alleen nog in het forum reageren. Ben benieuwd of er veel keuzes voor VMX vanuit IP-adres 194.109.6.97 kwamen. Is namelijk het IP_adres van WMX zelf 😉

 10. Ill-b

  Raar bericht in ieder geval, zeker omdat het zo laat naar buiten komt. Zelf ben ik helemaal geen voorstander van Rapp + Rapp, straalt naar de toekomst te weinig ambitie uit, vandaar dat ik wel redelijk blij ben met de keuze. Zullen de andere architectenbureaus zich nu ook achter de oren krabben..?

 11. Anonymous

  Dit bericht is voor 100 % betrouwbaar. Gemeente Utrecht heeft in juli een optellingsfout gemaakt. Ten nadele van VMX 1 maand geleden en nu ten nadele van Rapp en Rapp

 12. erik

  Wat een klucht. Degenen die critici van de gemeente Utrecht van overdrijven beschuldigen hebben weer een stevige poot minder om op te staan.

Reageer