Rapp+Rapp maakt bieb

In Nieuws door HB6 Reacties

Zoals dit weblog al [voorspelde] is de keuze voor het ontwerp van de Bibliotheek++ gevallen op Rapp+Rapp, de keuze van het verstand zogezegd. Maar de uitleg van zowel jurylid Michelle Provoost als van de architect Christian Rapp (foto) lieten niet veel ruimte voor twijfel. Het ontwerp kent bijzondere aspecten die in de oorspronkelijke presentatie niet goed over het voetlicht zijn gebracht maar nu wel nadruk kregen.
Ben ik blij ermee? Als iemand dit twee maand geleden had gezegd, had ik ‘ja duh’ of zoiets geroepen. Maar ik zag dit al wel aankomen, vandaar dat ik me er eigenlijk al mee heb verzoend. De twee culturele, 40 meter dozen in het stationsgebied hebben wel iets gebroederlijks zo.
Ik maak vanavond een langere post met daarin de jury-argumenten voor en tegen en zal proberen in te gaan op de bijzondere kenmerken van wat nu al is gaan heten “het kasteel”.

Reacties

 1. OnnO

  Jammer, had gehoopt op een minder “veilige” keuze. Nu maar hopen dat het Poortgebouw zoals in het huidige plan gebouwd gaat worden. Een beetje spanning en wat natuurlijkere vormen kan het gebied wel gebruiken.

 2. Gerwin

  Het past in ieder geval goed bij dat prachtige en alom geliefde bouwwerk wat aan de zuidkant van het Smakkelaarsveld staat!

 3. Anonymous

  Als medewerker van de bibliotheek ben ik heel blij met de keuze van de jury.Hoe de buitenkant uiteindelijk uitpakt, vind ik nog spannend maar de verrassende functionaliteit van de indeling en de mogelijkheden die dat zowel de bibliotheek als artplex biedt, vind ik helemaal top!

 4. Anonymous

  Ik ben erg blij met de keuze van de jury: de meest realistische, de meest tijdloze de best passende keuze. Voor mij geeft deze keuze ook de waarde van een jury boven een volksstemming aan (vergeef mij als dit elitair over komt): verder kunnen kijken dan sexy plaatjes en vage beloftes en je keuze bepalen door vorm, functie en de filosofie van het ontwerp te wegen aan je kennis en inzicht van architectuur.Utrecht mag trots zijn op het kasteel. Ik ben jaloers op ze (als Amsterdammer)…

 5. Anonymous

  Leuk dat de naam Het Kasteel lijkt te beklijven. Volgens mij was ik hier de eerste die die naam suggereerde šŸ™‚

Reageer