Sporthal Catharijne

In Nieuws door HBReageer op dit artikel


In 1969 heeft Sporthal Catharijne zijn deuren geopend. Dit sportcentrum heeft decennialang voor Utrecht een grote rol gespeeld. Talloze grote toernooien hebben er plaatsgevonden, veel clubs gebruikten het voor trainingen. Maar de eisen die aan overdekte sportvoorzieningen werden gesteld werden zoetjesaan strenger en uiteindelijk kon deze zaal niet meer mee.

Utrecht heeft gekozen voor de bouw van een nieuw complex bij het stadion. Een aantal gemeenten uit de omgeving hebben Catharijne nog een tijdlang gebruikt omdat ze capaciteitsproblemen hadden, maar nu ligt het er al een jaar werkeloos bij. De installaties voldoen niet meer aan de moderne eisen. Althans voor sport. Horeca luistert niet zo nauw. Vandaar dat de kantine – kroeg en eettent – nog vol leven is. De uitbater gebruikt de sportcatacomben voor opslag.

Maar wat gaat er nu gebeuren met deze grote bruine doos bij de westingang van het station, half hangend boven de Mineurslaan? Die zal plaats moeten maken voor de bouwprojecten van de OV-Terminal en het Stadskantoor. Sinds bekend is dat sloop onafwendbaar is, wordt er door Corio, de (voormalige) eigenaar, en de gemeente als huurder, nog maar minimaal onderhoud aan gedaan. Dat zie je er aan af. Sinds de ondertekening van de bilaterale ontwikkelovereenkomst (BOO) met Corio, afgelopen januari, is de gemeente eigenaar geworden en wordt er gezocht naar nieuwe locaties voor de horeca ter plaatse. Naar ik begreep zal dat zonder problemen kunnen gebeuren.

Zodra daar alle procedurele lichten op groen staan kan sloop worden gepland. Wanneer precies? Ik houd het op ergens in 2009, dan is hij precies veertig jaar oud. Of dat een respectabele leeftijd is voor een sporthal? Geen idee.

Ik heb er een reeksje foto’s kunnen schieten, met dank aan Arthur Schrijver. Je vindt ze op [flickr].

Reageer