Zwam

In Nieuws door HB4 Reacties

Terwijl de boorploeg loom in de namiddagzon zit te staren naar een roterende buis die schuin uit een modderig gat omhoog steekt – een abstract kampvuurtje als het ware, nadert op het Smakkelaarsveld een ontluisterende kaalslag zijn voltooiing.

Ik tel 16?, 17? versgezaagde, donkergele stammen, dun en dik. Alles is al bijna afgevoerd. Ben ik echt de enige die vol schrik om zich heen kijkt? Toe maar, ik voel me al zo beroerd door een griep/verkoudheid/luchtwegen-toestand. En waarom is die Italiaanse populier moederziel alleen blijven staan? Zaag stuk?

Deze kap is nog los van de verplaatsing van acht linden van het terrein dat ongetwijfeld ook snel zal plaatsvinden zodra de bezwaartermijn is verstreken. Wanneer is voor deze pluk bomen de vergunning eigenlijk afgegeven? Want deze kap heeft geen relatie met de kap (van 16) die indertijd voor de rechter is uitgevochten. Ik zoek in de gemeenteberichten en vind op 11 februari een aanvraag voor het vellen van 10 bomen en op 23 april een vergunningverlening voor het vellen van 20 bomen ter plaatse. Hé, waar komt die verdubbeling vandaan, midden in de vergunningprocedure? Probeer als burger eens zo’n kunstje uit te halen. Wedden dat hoon en afwijzing je deel zal zijn?

Dan dient zich meteen de vraag aan: hoeveel velvergunningen nog en wat blijft er eigenlijk wel staan? Maakt u zich niet te veel illusies. Het rijtje platanen langs FGH blijft. De mooie dikke wilg op de oever zou lijden aan Laetiporus sulphureus, een zwam die het kernhout aantast en het rood doet verkleuren. Er wordt onderzocht hoe ernstig dit is. Een eufemisme voor ‘dan hebben we in ieder geval een excuus mocht hij ons in de weg staan’. Die valt zo niet om hoor, knot hem anders maar als je bang voor hem wordt. (Lees [hier] hoe het zit met boom en zwam.) Overigens is op dit moment het plan om hem in een tijdelijke fietsenstalling ter plaatse op te nemen. Een goed plan.

En het magnifieke volwassen bladerdek langs de Catharijnebak? Die zal moeten wijken voor de HOV-baan.

Reacties

 1. Henk

  hmmm, kijk maar uit met je gegraaf in die vergunningen. Als van Oosten dat leest, dan heeft hij weer hooi op zijn vork. kunnen we weer een jaar lang tegen deze modderpoel op het smakelaarsveld aankijken, terwijl hij zich uitleeft.

 2. hb

  @Henk: Er valt niks tegen te houden als de bomen die het betreft al zijn gekapt. Ik hoop dat de gemeente opperste zorgvuldigheid betracht in het stationsgebied, that’s all.

 3. Henk

  groot gelijk. Bovendien leest van Oosten vast (uit principe) je blog niet, dus je zal hem niet op ideeen brengen. Maar dat je de plannen van de gemeente niet kan tegen houden weet V. Oosten toch ergens ook wel? het houdt hem in ieder geval niet tegen…

 4. Henk

  hmmm, die Laetiporus sulphureus zou dus inderdaad niet een al te grote bedreiging moeten vormen. Als je erop googled krijg je vooral recepten hoe je er soep van kan koken. Ik wordt wel hoe langer hoe nieuwsgieriger hoe ze ervoor gaan zorgen dat we straks nog iets leuks hebben om tegenaan te kijken op het smakelaarsveld.

Reageer