Zeven ideeën voor een bieb

In Nieuws door HB13 Reacties

Vandaag worden de ideeën en visies van zeven architecten op de nieuwe ‘bibliotheek++’ op het Smakkelaarsveld gepresenteerd. In de bibliotheek aan de Oudegracht is op panelen een expositie ingericht en kan men een reactie achterlaten. Ik raad je aan daar heen te gaan of de presentatie op [cu2030] goed te bekijken om je een compleet beeld te vormen. Tijdens de presentatie door juryvoorzitter Van Reeth kon ik jammergenoeg niet opmaken welke ontwerpen kansrijk zijn en welke niet. Hij hield zich keurig op de vlakte en gaf alle bureau’s een minzame pluim op de hoed. In totaal waren er meer dan dertig inzendingen waaruit de jury deze longlist haalde. Het College zal deze zomer haar keuze bepalen.
Ik geef hier zonder veel plichtplegingen de zeven namen en de zeven plaatjes en nodig geïnteresseerde lezers met meer vakkennis dan ik uit om de inzendingen te recenseren. Waar ik met name benieuwd naar ben is of het gevraagde bouwvolume van 45.000 BVO op de aangegeven contour wel zo simpel gerealiseerd kan worden als je met van die spectaculaire atria- en zwevende bouwblokontwerpen komt.


VMX Architects Bureau met twee architect-partners. Ze zeggen over zichzelf: “The differences in culture, education and technical experience of our employees is used to question and research Dutch building traditions.” Voorbeeld van een project is de nieuwbouw voor de Willem Arntzstichting. Op de site hebben ze een filmpje.


SeARCH Over zichzelf: “SeARCH ontwikkelt met een dertigtal architecten architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur en onderzoekt nieuwe producten en materialen. De resultaten van gemeenschappelijke ontwerpsessies worden in samenwerking met verschillende disciplines ontwikkeld en getoetst om zo innovatieve, originele en onverwachte oplossingen een kans te geven.” Voorbeeldproject: ‘scherf 13’ in Leidsche Rijn.


3XN Dit Deense bureau zegt over zichzelf onder andere: “We hebben nieuwsgierigheid, orginaliteit en poëzie hoog in het vaandel. We bouwen voort op een Scandinavische traditie van functionaliteit, helderheid en schoonheid.” Een bekend gebouw van hun hand is het Muziekgebouw aan het IJ.


BIG De Bjarke Ingels Group is eveneens een Deens bedrijf met 85 architecten en ontwerpers uit Kopenhagen die projecten uitvoeren op terrein van architectuur, stedenbouw, onderzoek en ontwikkeling. Ze hebben onder andere de Nationale Bibliotheek in Praag ontworpen. (Uit dit ontwerpvoorstel kan ik helaas niet afleiden hoe het exterieur er uit zou kunnen zien. Op hun site kun je wel zien dat de verspringende terrassen een soort handelsmerk van dit bureau zijn.)


Claus en Kaan Architecten Dit bureau met kantoren in Rotterdam en Amsterdam telt 6 architect-partners en heeft 80 mensen in dienst. Ze hebben onder andere de nieuwe Utrechtse brandweerkazerne ontworpen.


dok architecten Op de site lees je onder meer: “Wij zijn wars van trends en werken niet met vooropgestelde stijlkenmerken. Wel werken wij met verschillende ontwerpers, ieder met een eigen handschrift en opdrachtenportefeuille. Onze gebouwen kunnen terughoudend zijn en minimaal, maar ook expressief en uitbundig.” Een voorbeeld van een gerealiseerd project is de nieuwe mediatheek in Delft.


Rapp + Rapp De site zegt onder andere: “We hebben een voorliefde voor solide gebouwen die stevig met de ondergrond zijn verbonden, het gebruik van stoere, ambachtelijke materialen, het vermijden van modieuze ingrepen die ontwerpen al snel gedateerd doen ogen en het bedrijven van architectonische stedenbouw: de ruimte wordt gevormd door het modelleren van objecten die deze ruimte begrenzen.” Voorbeeld van een eerder project: woongebouw Chicago in Amsterdam.

Even kort wat feiten: in dit gebouw zullen worden gevestigd (als alle onderhandelingen goed verlopen tenminste): openbare bibliotheek, Utrechts Centrum voor de Kunsten (muziekschool) en een filmhuis (’t Hoogt). Er komen 120 woningen, 260 parkeerplaatsen (toegankelijk door Leidscheveertunnel) en de bus- en trambaan gaat er dwars doorheen. Totaal volume 45 duizend vierkante meter bruto vloeroppervlak, daarvan is 18 voor publieke voorzieningen en 27 voor woningen. Bouw start naar verwachting over twee jaar met een oplevering niet eerder dan 2012.

Reacties

 1. Hans

  Het ontwerp van 3xNielsen is naar mijn idee de mooiste van het stel! Het brengt voldoende groen het stationsgebied in, en daarnaast heeft het niet van die standaard rechte lijnen, waarvan er al zoveel in het gebied komen, maar organische vormen. Ook Dok komt daarbij in de buurt.RAPP RAPP en Claus en Kaan hebben naar mijn idee wat standaard ontwerpen.

 2. Joep

  Daar sluit ik me bij aan. Het ontwerp van Rapp + Rapp is ronduit saai en de kans is groot dat dit gebouw binnen een paar jaar lelijk wordt. De tekeningen van Claus en Kaan zeggen niet zoveel, dit ontwerp kan nog alle kanten op. De Denen van 3 X Nielsen en BIG doen het wat mij betreft het best. 3XN heeft het spannendste ontwerp. Search en VMX weten met die paar tekeningen absoluut nog niet te overtuigen. Ik ga snel eens in de bieb kijken, want een paar plaatjes zijn natuurlijk niet genoeg voor een goed oordeel.

 3. hb

  ja, echt in de bieb gaan kijken, want sommige ontwerpers doen op de panelen goed hun best uit te leggen wat de visie achter een gebouw is, dat komt op de cu2030.nl site niet zo helder naar voren. Daar staat vooral veel tekst.

 4. Henk H.

  tja, het leuke van BIG is het idee van hangende tuinen en groen. Ware het niet dat ze van plan zijn die tuinen op de verspringende terassen aan de binnenkant te realiseren. Krijgen we aan de buitenkant alsnog een betonnen kolos. dok biedt met het open ontwerp wel ruimte aan veel groen, maar laat dat in hun mooie 3d ontwerpen nog niet echt zien. Ik vind het gebouw van 3xn eerlijk gezegt een beetje log over komen voor het centrum van utrecht. Het is wel een mooi ding overigens.

 5. Henk H.

  btw. Dat gebouw van rapp+rapp is ook nog niet zo gek als je het even op je in laat werken. Het past wel bij utrecht als vorm, dat robuuste. Alleen die kleur roept er inderdaad om om binnen een jaar vaal en grijs te zijn. Misschien is de rode baksteen (zoals bij het nieuwe HC entreegebouw) dan een beter idee.

 6. ill-b

  In het ontwerp van RAPP en RAPP zit toch totaal geen uitdaging. En juist voor een niet-Utrechts ontwerp gaan is de uitdaging. Ik snap die 10 stemmen dan ook niet. Waar is die ambitie?Ik denk dat 3XNielsen een mooi ontwerp heeft gepresenteerd, en als je tien jaar verder kijkt zullen de kantoren van ABN AMRO en ING daarnaast ook wel afgebroken zijn en krijgt het ontwerp wat meer de ruimte. Het creeert daarnaast ook een zekere vorm van Spaanse trappen, zoals die in Rome te zien zijn. Daar waar mensen samenkomen en in de zomer zitten.

 7. hb

  @Ill-b: de R+R stemmen zouden wel eens afkomstig kunnen zijn van een kleine actie. Ik bied een ruime periode om te stemmen in de hoop dat alle stemmanipulaties vereffend worden.

 8. Koen

  Ik kan wel uitleggen waarom ik (en waarschijnlijk anderen) voor Rapp+Rapp heb gestemd! Het is namelijk samen met BLOOM het enige plan dat daadwerkelijk voldoet aan de eisen van de jury (aantal vierkante meters, enkel bebouwing binnen de rooilijn én geen parkeerkelder). Als ik vervolgens tussen die twee moet kiezen vind ik BLOOM een vaag concept wat probeert te concurreren met de schreeuwarchitectuur die om het complex heen wordt gezet. R+R zijn er naar mijn mening als enige in geslaagd om een gebouw te ontwerpen dat de vergankelijkheid van moderne architectuur kan weerstaan.

 9. dromer

  Rapp+Rapp is een bewuste keus van mij. Het plan voldoet aan de eisen en het gebouw heeft een klassieke (en daardoor hopelijk tijdloze) uitstraling. Het ontwerp van DOK vind ik op de presentatie in de bieb ook heel mooi maar ik vraag me af of het wel zo’n slanke constructie kan worden als geschetst. Bovendien lijkt het me niet fijn wonen achter die grote “schilden”. Daarnaast vraag ik me af of het ontwerp niet gauw gaat vervelen.Claus en Kaan valt me heel erg tegen. Een beetje l***ge presentatie voor zo’n groot bureau. Terwijl het misschien best wel een spannend gebouw zou kunnen worden.3XN vind ik wel heel spannend maar hoe lang blijft een wit gebouw echt wit? En waar moet ik m’n geraniums neerzetten als bewoner met die scheve ramen :-)?De andere ontwerpen vind ik helemaal niks (op die plek).Ik ga dus bewust voor klassiek, degelijk met een luxe uitstraling.Ik hoop wel dat de verschillende partijen zorgen voor een (luxe)inrichting die past bij het gebouw. Het moet niet de bieb-inrichting worden zoals die nu is…

 10. Rop

  Ik vind het voorstel van SeARCH wel mooi en apart. Maar het stoere/ robuuste van het Rapp + Rapp voorstel heeft mijn voorkeur.Past naar mijn mening veel beter bij het Utrecht imago.

 11. ill-b

  Naar mijn idee moet de nieuwe bibliotheek als gebouw gaan concurreren met het nieuwe Muziekcentrum, dat in principe aan hetzelfde plein staat, met ongeveer dezelfde afmetingen. Aangezien dat ook al een vierkant blok is lijkt mij het niet al te verrassend als er eenzelfde vorm met dezelfde hoogte aan de andere kant komt te staan. Mede vanwege dit punt mijn voorkeur voor iets totaal anders in de vorm van 3XN.

 12. Anonymous

  Jullie zien over het hoofd dat VMX als enige met zijn bieb de spanning van het openbare gebouw aangaat met zijn stedelijke omgeving/context. Door de 2 gaten in het gebouw trekken ze de stad in het gebouw, dit maakt het een heel aangenaam gebouw die zich voegt naar de stad en niet de stad aan het gebouw!

 13. Koen

  Probleem blijft alleen dat VMX zoveel ruimte nodig had voor die gaten dat het parkeren in een kelder is gestopt en aangezien de eisen vanuit de jury een kelder verbieden en andere bureau’s zich aan die eisen hebben gehouden doet VMX (en 3 andere inzendingen) volgens mij bij voorbaat niet meer mee. Ik denk dat een aantal bureau’s (waaronder VMX dus) geen stempel konden drukken op t ontwerp als aan alle eisen zou worden voldaan en daarom hebben gegokt dat de andere inzendingen zich ook niet aan de eisen zouden houden waardoor de jury de eisen wel aan de kant zou moeten schuiven. Nu er drie partijen zijn die zich (volgens mij) wel aan die eisen hebben gehouden kunnen de overige 4 dus simpelweg niet meer meedingen. Gevalletje verkeerd gegokt, denk ik.

Reageer