Mur vegetal

In door HB1 Reactie
BHV of Bazaar de l’Hotel de Ville is een oud Parijs’ warenhuis dat recentelijk een vestiging heeft geopend voor mannenmode. Op de foto zie je de fameuze groene gevel van dit gebouw in aanleg en na een half jaar. Zo tussen de sierlijke negentiende eeuwse facades geeft het een overdonderend effect. Je ziet een tuin waar hij voor je gevoel niet kan bestaan: verticaal.

Toen ik de foto’s kreeg van Rob van der Lingen stond ik perplex. Waarom zien we dit soort dingen niet hier? Waarom wordt er in het stationsgebied niet bewuster gekeken naar dit soort gevel- en dakuitstraling? Er wordt dan wel overal water teruggebracht, maar dat is toch geenszins voldoende compensatie voor de enorme toename in kubieke meters beton, staal en glas?

Even snel de feiten. Patrick Blanc is de maker van de verticale tuin. Bezoek beslist zijn [site] want de dingen die hij maakt zijn adembenemend. Het tijdschrift Tuin en Landschap heeft een [uitgave] van vorig jaar volledig gewijd aan de mogelijkheden van vegetatiewanden, zoals ze ook wel prozaïsch wordt aangeduid. Ik citeer uit het voorwoord:

Naast de cognitieve zullen ook zeker esthetische, ja zelfs emotionele aspecten een rol spelen. Het tijdschrift leert dat er in Nederland weinig aansprekende voorbeelden zijn van groene gevels. De makers leggen uit hoe het werkt, wat de constructeur er voor nodig heeft en hoe het moet worden onderhouden. En zo zien we dat zowaar Copijn een eigen groene-gevelsysteem heeft ontwikkeld. Nota bene binnen de Utrechtse gemeentegrenzen is dus de expertise aanwezig. Waar wachten we dan nog op?

Ik denk dat een aansprekende verticale tuin, stijl Patrick Blanc, alleen gemaakt kan worden door een talentvolle tuinarchitect. Want het is meer dan plantjes aan de gevel hangen. Want je wilt naast het creëren van een gezond buitenklimaat ook het oog strelen. In welk seizoen dan ook.

Aanstaande maandag is er de architectenpresentatie van de nieuwe bibliotheek. Zou er eentje bij zitten die deze kant op durft te gaan? Of wordt het een wedstrijdje verpissen? Om iets neer te poten dat nog groter, vierkanter, witter is dan het Muziekpaleis?

Reacties

Reageer