Groenplan 3

In door HB3 Reacties


Ill-b wees me op het bestaan van het Acros Fukuoka, een gebouw in Fukuoka, Japan. De luchtfoto (bron: metaefficient.com) heb ik gespiegeld waardoor de ruimtelijke oriëntatie precies overeenkomt met de loop van de Leidsche Rijn, het geplande bibliotheekgebouw en Smakkelaarsveld – je voelt al waar ik heen wil 😉

Iets over het gebouw. Het heeft twee gezichten: een traditionele kantoorgevel met glas en aan de andere kant en enorme terassengevel die overgaat in een park. De groene gevel telt maar liefst 35 duizend planten en struiken. Als contrast zijn een halfrond atrium en een driehoekige lobby toegevoegd. Het gebouw heeft kantoren, winkels en een concertzaal.
Het gebouw is neergezet op het laatste stukje groene binnenstad en de architecten wilden dat graag behouden. Een bijkomend voordeel van een groene dakgevel is dat het de energiebehoefte van het gebouw verbetert doordat het de temperatuur binnen constanter houdt. Verder is het een buffer voor regenwater en biedt het een prachtige leefruimte voor vogels en insecten. Heel wat anders dan een grasdak.

Beste zeven architecten die momenteel werken aan een visie: wie van jullie durft?

Reacties

  1. JM Dalmeijer

    Omdat de bevolking zich mag uitspreken over de 7 ontwerpen zou een dergelijk ‘groen’ ontwerp voor de nieuwe bieb wel eens hele hoge ogen kunnen gaan gooien.

  2. Rop

    Past prima in Visie A, weten we nog, de “Groene” variant.Ziet er in ieder geval erg goed uit.Dus architecten, Go for It en weet zeker dat de Utrechtse bevolking deze versie kiest.

Reageer