Ruimtelijkheid

In Nieuws door HB3 Reacties

Hier wat beelden van het interieur van de Stadskamer, op straatniveau (niv. 0) en traverseniveau (niv. 1).

Voor de duidelijkheid, dit gebouw is door Corio en de gemeente voorgesteld als de verbinding tussen het nieuwe entreegebouw van HC en het Poortgebouw, waar nu zoveel om te doen is.
Dit gebouw vormt de overkluizing van de open singel. Het is gesitueerd tussen de twee bestaande (grote en kleine) traverses. Opvallend is de aderstructuur in de glaswand, zowel verticaal als op het dak. Persoonlijk vind ik het jammer dat het asymmetrische patroon aan weerszijden van het Poortgebouw is gekopieerd, ik krijg er kromme tenen van. Dat kan veel geraffineerder! Maar misschien verandert dit nog wel als de Welstandscommissie er over gaat adviseren. Maar dat duurt nog een hele tijd.

Wat valt verder op? De grote open ruimte nodigt uit om er evenementen en optredens te organiseren. Daardoor is wel de overkluizing van het water volledig gesloten. Het nadeel hiervan is dat de 122 (?) meter waterbak eronder niet erg plezant zal zijn om te verblijven of af te meren. Ik denk dat de ontwerpers dat onderschatten of er domweg geen oog voor hebben. Daar zullen ze nog echt wat aan moeten veranderen, anders wordt dat een nare donkere poepduivengrot. Een soort Van Seijpesteintunnel in het kwadraat.

Helaas zijn er nauwelijks impressies van de overgangsruimte tussen HC en de omgeving beschikbaar. Daartoe moeten eerst allerlei architectenbureaus hun gegevens onderling gaan uitwisselen. Dan pas kun je vragen beantwoorden als: nodigt de omgeving uit? Hoe stenig wordt het? Hoe gemakkelijk wordt het om van de Mariaplaatsbrug naar het Muziekpaleis te lopen, dwars door de Stadskamer? Hoeveel zon krijgen de terrasjes bij het Muziekpaleis en het singeltalud eigenlijk? Hoe gemakkelijk steek je straks de weg over en loop je de overdekte Stationsstraat in naar het nieuwe Stationsplein? Hoe aantrekkelijk worden de winkeltjes en horeca op straatniveau in het oude HC-blok? Creëren we niet nog meer unheimische tunnels terwijl we er juist vanaf willen?

Het Poortgebouw, waar momenteel zoveel over te doen is, kun je op de impressies zien door het glazen dak heen. In dat gebouw komen naar verwachting vergaderruimten (Hoog Brabant zal verdwijnen uit het Radboudkwartier) , appartementen, winkels en een ruimte voor wisselende exposities – geen hotel, zoals sommigen suggereerden.

Corio levert aan de Jaarbeurszijde vierkante meters in maar krijgt ze dubbel en dwars terug boven en naast de singel. Van wethouder Janssen mag het. Nu de Gemeenteraad nog, die buigt zich er begin januari over. Het zal een van de lastigste beslissingen in het stationsgebied gaan worden. Of dit gebouw zo kan worden gerealiseerd als op de plaatjes is nog allerminst zeker.

Reacties

  1. JM Dalmeijer

    Het lijkt er op dat Corio en haar ontwerpers zich geen raad weten met de oversteek boven de Catharijnesingel. De hele ruimte zoveel mogelijk volbouwen, dan zijn we er vanaf lijkt het devies. Alle studies en inspanningen om de in het verleden gemaakte fouten teniet te doen ten spijt is dit het resultaat. Ex-gemeenteraadslid Wolfgang Spier heeft recentelijk een open brief naar de gemeenteraadsleden gestuurd met daarin een opsomming van de destijds door de gemeenteraad aanvaarde randvoorwaarden en vergelijkt de huidige plannen daarmee. De link naar de open brief staat hieronder.http://www.leefbaarutrecht.nl/wp-content/uploads/2007/11/Plannen%20stationsgebied%20illegaal.pdfKijk en vergelijk.

  2. Anonymous

    Dit kan inderdaad een grote ramp worden voor het stationsgebied. Een tunnel vol met junks is nou net wat ze hier moeten vermijden Waarom wordt het water niet geïntegreerd in de nieuwbouw..? Het is er, dus gebruik het! Ben het ook niet eens met de aanleg van het Poortgebouw. Werkt als een barriere in een gebied waar juist de openheid van belang is. Daarnaast is het een lelijk gedrocht, zonder, of juist met teveel, fantasie.

  3. Anonymous

    Misschien is een glazen vloer in het poortgebouw een oplossing? Het lijkt me nog wel een ervaring om de verschillende evenementen vanuit de rondvaartboot van onder te bekijken;-).

Reageer