Geld

In door HBReageer op dit artikel

‘Utrecht moet begroting Muziekpaleis herzien’ luidde gisteren een kop op de cultuurpagina van NRC. De begroting van het Muziekpaleis deugt niet. Dat wisten we al enige tijd dankzij het LA Group-rapport.

NRC: De gemeenteraad heeft, naar aanleiding van de analyse uitgevoerd door adviesbureau LA Group, geconcludeerd dat het huiswerk over moet. Er komt pas geld beschikbaar voor de bouw als wethouders Janssen (stationsgebied) en Van Eijk (cultuur) een realistische begroting presenteren. Deze begroting is volgens LA Group „veel te risicovol” en de ambities zijn „in deze mate niet haalbaar”. De drie muziekinstellingen (Vredenburg, Tivoli en SJU) gaan uit van 44 procent meer bezoekers voor het Muziekpaleis dan de drie instellingen samen in 2006 haalden. En de inkomsten uit kaartverkoop is op 11 miljoen euro geraamd, terwijl de totale recette in 2006 4,5 miljoen euro was. De subsidie van de gemeente voor de instellingen daalt en de huur van het nieuwe pand stijgt. In de begroting zou geen rekening zijn gehouden met extra aanloopkosten.

Tot zover NRC. Geen echt nieuws volgens mij. Dit speelde al enige tijd. Wat mij erg gaat benieuwen is de hoogte van de aanbesteding. Gaat dat de, al enige tijd circulerende schatting van 100 miljoen worden, of toch veel meer? Ook niet onbelangrijk voor een sluitende begroting.

Gisteren was het eerste concert in Vredenburg Leidsche Rijn. (Heeft al iemand een recensie of verslag gelezen? Laat even weten.) Ik ben nog aan het rechercheren wat de bouwkosten zijn geweest van deze zaal. De bouwtijd was in ieder geval supersnel, ondanks de obligate juridische procedure tussendoor. Ik denk dat de bouwsom ook behoorlijk laag zal zijn geweest. Zo laag dat iedere exploitatie positief uitpakt. Maar ja, tijdelijk hé…

Reageer