Nr. 25

In Nieuws door HB4 Reacties


Eigenlijk ging ik er maar van uit dat het weerloze rijtje huizen aan de Van Sijpesteijnkade binnen enkele jaren zal zijn verdwenen om plaats te maken voor hoge kantoren en woningen. De bestuurder op de wals van de Vooruitgang kan zich geen nostalgie veroorloven. Nu hoorde ik gisteren dat in dat rijtje zowaar een Rijksmonument staat, niks weerloos dus. Het is nummer 25, eigendom van investeringsmaatschappij Finles en al beschermd sinds 1998. Op de foto is het het witte pand aan de linkerzijde. Ah, betekent dat de redding van het rijtje? Ik hoop dat ze de mogelijkheden willen heroverwegen. Want een oud stadsgezicht in het Utrechtse stationsgebied begint inmiddels behoorlijk zeldzaam te worden, en zou eigenlijk alleen al om die reden totale bescherming verdienen. Het secretariaatsgebouw van Piet Elling, een nieuw monument, gaat het ook al niet redden.
Een blokje verder op onze nostalgische wandeling, hier een foto uit de ansichtcollectie van Gert van Raalten waarop je de stationsbuurt kunt zien, met in het voorste rijtje ‘De Utrecht’, uit een tijd dat er geen AOW, geen televisie en geen Monumentenwet was. Maar waar ik me echt over verbaas bij deze foto is de parkachtige binnenruimte van deze wijk. Probeer je nu voor de geest te halen wat er op dit moment op die plek staat en nimmer zal worden gesloopt.

Reacties

 1. Gert

  Wederom een leuk artikel, en natuurlijk weer bedankt voor de reclame ^_^Leuk item trouwens afgelopen week op de regio-tv: leuk om je eens in levende lijve te zien.

 2. Jonas

  Ik wist al langer dat het witte gebouw een monument was en dat het zou blijven staan. Ik vrees dat het echter niet de redding voor het gehele rijtje zal betekenen. Op al het materiaal dat ik de afgelopen jaren heb verzameld over Aanpak Stationsgebied (het meeste gewoon van de gemeente-site) waarop de van Sijpesteijnkade te zien is, staat een vrijstaand blokje ingetekend: nr. 25. Omringd door (hoge) kantoorgebouwen. Ook op het masterplanplaatje links op je site is dit nog net te zien. Ik ben het volledig met je eens dat juist dit stukje oude stad midden in het stationsgebied bewaard moet blijven. Groeten, Jonas

 3. jonas

  Oja, en over het Gildenkwartier (waar ooit De Utrecht stond): Het zal er inderdaad nog mijn hele leven blijven staan vermoed ik, maar ik kan mij herinneren afbeeldingen te hebben gezien van het Utrecht City Plan waarbij Hoog Catharijne wèl voor een deel gesloopt is om voor een deel plaats te maken voor open ruimte.Even zoeken……gevonden: http://www.classic.archined.nl/news/9903/ucp.htmlMaar goed, het was toekomst, maar is geschiedenis.

 4. Pepijn Zwanenberg

  De huizen aan de Sijpesteijnkade met zijn karakteristieke gevels zal inderdaad, helaas, gesloopt gaan worden. Leuk natuurlijk dat nummer 25 blijft staan maar wel erg jammer van dit laatste stukje oude stationsgebied dat derest wel gesloopt zal worden. Voor de spoorverbreding in 1993 zijn trouwens ook al 4 woningen aan deze kade gesloopt. Het toenmalige hoekhuis was één van de allermooiste huizen van het rijtje met een nagenoeg gaaf interieur met glas-in-lood, geslepen glasdeuren, prachtige schouwen enzovoorts.

Reageer