Newsflash

In Nieuws door HB1 Reactie

Puntsgewijs de zaken die mij gisteravond opvielen. In willekeurige volgorde:
– Sloop van het Secretariaatsgebouw van Piet Elling is definitief. Het nobele initiatief van Norman Vervat cum suis heeft weliswaar een welwillend oor gevonden maar de projectorganisatie en Corio zijn niet bereid en in staat de plannen te wijzigen. Eén troost: van de creatie van Hertzberger blijft – van buitenaf gezien tenminste – ook nauwelijks iets over.

Op 20 september is er een presentatie van de HC-plannen, inclusief Stationsstraat en herstelde singelstructuur, aan het publiek. Waarschijnlijk zullen er computerimpressies worden getoond van hoe men denkt dat het kan worden. De politiek moet zich er dan vervolgens nog over buigen. Definitief zal het vermoedelijk allerminst zijn. Maar als je tijd hebt: het kan een interessante avond worden.
– De bouw van het muziekpaleis zal niet eerder beginnen dan september 2008. Eerst moet er een artikel 19 procedure worden afgehandeld.
– De bouw van het appartementencomplex zal waarschijnlijk in december beginnen.
– De sloop van het muziekcentrum gaat in fasen, men begint binnenkort met asbestverwijdering. Tot 12 oktober kan men bezwaar aantekenen tegen de sloopvergunning. (Zeer benieuwd wie dat gaan doen en wat de argumenten zullen zijn…)
– De archeologische dienst krijgt bijna 2 maanden (oktober/november) de tijd om op het noordelijke Vredenburg uitgebreide opgravingen te doen van de middeleeuwse wijk De Teerling. Men likt zich er nu al de vingers bij af. Deze opgravingen zullen voor het publiek worden opengesteld. Maar eerst moeten de kabelwerkzaamheden worden afgerond.
– Sloop van het P&C-gebouw zal in 2010 plaatsvinden en start bouw van het nieuwe HC-gebouw op het Vredenburg is gepland voor november 2011. Tegen die tijd moet het Muziekpaleis helemaal klaar zijn.
– De herinrichting van Vredenburg-noord (de weg) staat voor 2010 op het programma, de herinrichting van het Vredenburgplein zelf voor 2013. Dat is een forse aanpassing ten opzichte van eerdere planningen.
– De fietsomleidingsroute van Mariaplaats naar het noorden zal worden verlegd. Men kan over enige tijd gewoon langs de Catharijnebaan blijven fietsen. Het westelijke gedeelte wordt officieel tweerichtingen gemaakt. (Tenzij de politiek alsnog bezwaar maakt, maar dat kan ik me niet voorstellen. Er zijn domweg geen goede alternatieven.)
– Op het stationsplein zullen alle fietsenrekken worden vervangen door de solide dubbellaags rekken. Deze staan al ter hoogte van de ingang naar de Mediamarkt. Ik vind dit zeer goed nieuws. Het gebied zal daardoor veel beter toegankelijk zijn. Het is nu een zootje. Bekijk ook het filmpje “Fiets kwijt?”, in de rechterkolom. Eerst passeer je de dubbellaags rekken, daarna kom je in een ijzerjungle.
– Ter hoogte van het politiebureau/parkeergarage Paardenveld komt een vrij brede brug over de herstelde Catharijnesingel. De Catharijnekade krijgt een extra rijbaan op werfniveau. Via deze baan kan het expeditieverkeer afdalen tot de kelders van het Muziekpaleis. Vriendelijk verzoek aan POS: pleez, ga geen kunstenaar of architect vragen voor deze brug. Maak gewoon een overspanning in de stijl van de herstelde kademuur. Een tweede Monicabrug doet mij nu al de haren te berge rijzen. Functioneel is ook mooi.

Dat was het wel weer even. Nu zijn jullie wat mij betreft weer bij.

Reacties

  1. Jaap

    bedankt maar weer eens voor de grondige reportage! kijk altijd uit naar de updates. En wat gaan sommige dingen weer lang duren! gaat nog wel even duren dus voordat we weer zonder overlast door het stationsgebied kunnen. Wel fijn trouwens dat er betere fietsenstallingen komen over de gehele lengte, die nieuwe dubbeldeksstallingen zijn ideaal.

Reageer