De val van Vredeborch

In Nieuws door HB1 Reactie

Gisteren was er veel media-aandacht voor de opgravingen, en terecht. Het is misschien wel de laatste keer dat de resten van deze immense bakstenen slottoren zo goed zichtbaar zijn. Maar alle historische beschrijvingen er omheen, hoe goed bedoeld ook, waren tot voor kort niet zo aan mij besteed. Ik kon het allemaal niet echt in perspectief plaatsen. En de weggezakte geschiedenislessen van de middelbare school hielpen ook al niet.
Ik behoor niet tot de groep dertien tot vijftienjarigen, maar ik heb Thea Beckmans bekroonde jeugdboek ‘De val van Vredeborch’ met plezier gelezen. Moet je ook doen als je wilt weten wat er nu echt aan de hand was met slot Vredenburg. Je vliegt er doorheen. Alles komt aan de orde: waarom het slot er zo kort stond, waarom er ruzie was tussen Spanje en de noordelijke ketters, waarom Utrecht gezagsgetrouw was en voor plunderingen gespaard bleef, waarom het slot in 1577 werd afgebroken en door wie. Vooral de scene waarbij Utrechters naar Schoonhoven afreizen om als toeristen de stadsbelegering door een groep bijeengeraapte Spanjaarden te volgen, om vervolgens met opgekochte weeskinderen als slaven weer terug te keren, is meesterlijk.


Even terug naar het onderwerp: er zijn nog meer fundamenten, zie het kaartje. De westelijke muren zullen worden geïntegreerd in een soort terras in de nieuwe Catharijnesingel. Ik denk dat het er zo zal gaan uitzien als het donjon dat zichtbaar is net boven het waterniveau van de Weerdsingel WZ. Maar dan iets groter. Voor de parkeergarage onder het plein is indertijd veel vernietigd, dat blijkt duidelijk uit het plaatje. Overigens zal de garage daar ter plaatse gaan verdwijnen. Maar dat is weer een ander verhaal.
(bron kaartje: gemeente Utrecht)

Reacties

  1. Maarten

    Ik las het boek in een keer uit en sindsdien wil ik al een keer naar Utrecht al is het maar om de restanten van verschillende imposante geobuwen te bezoeken.

Reageer