Noordoost toren

In Reportage door HBReageer op dit artikel
Archeologen van de gemeente zijn druk bezig met blootleggen van de noordoostelijke torenfundamenten van het zestiende-eeuwse slot Vredenburg, een reusachtige klomp steen. Het is van de vier hoeken van het slot het meest complete en strekt zich vermoedelijk nog een eind onder de weg uit.

In de resten zie je aanzetten van de bogen van de gewelven. De vloer daarvan bevindt zich nog meters lager en zal vermoedelijk niet worden bereikt vanwege tijdgebrek. De archeologen zijn morgen nog bezig, dan wordt het weer onder geaard. Een deel van de muren zal echter zichtbaar blijven in de fietsenstalling dat onder het appartementengebouw De Vredenburg wordt aangelegd. De bouwers zullen voorzichtig moeten zijn want het betreft een rijksmonument.

In september komen de archeologen terug en maken ze een diepe sleuf waar de slotgracht heeft gelopen, ongeveer waar de bouwketen staan op de onderste foto. Daarvoor zijn damwanden nodig, omdat men dan onder het grondwaterpeil zal duiken. Het moet gek lopen of uit de bodem van de gracht komen interessante vondsten, ook al heeft het kasteel – een dwangburcht uit de tijd van de Spaanse overheersing – er maar kort gestaan.
Op de gravure (bron: gemeente Utrecht) is het de toren rechtsboven.

Hier tot slot nog een foto uit het Utrechts Archief uit het begin van de vorige eeuw van de sloop van het zuidwestelijke bastion (Spanjaardsgat). Zo lang zijn de resten van het kasteel nog voor iedereen zichtbaar geweest.

Reageer