Piet Elling

In Nieuws door HB2 Reacties


Als je het plein vol zet met oldtimers heeft het wel weer wat… Net nadat ik deze foto had geplaatst viel mijn oog op een interview in het Stadsblad van vandaag met student kunstgeschiedenis Norman Vervat, die een vurig pleidooi houdt om juist dit gebouw te behouden. Het stamt uit 1961, werd bedacht door architect Piet Elling en is een icoon van de jaren zestig en moet voor de stad worden behouden, aldus de gedreven student. Om zijn wens kracht bij te zetten is hij begonnen politieke partijen te interesseren en deskundigen om zich heen te verzamelen. Nu ik er zo bij stilsta, denk ik dat hij wel een punt heeft. Maar architectuur uit die periode kan in het algemeen op weinig sympathie rekenen, waarschijnlijk omdat het zo ingetogen is. Maar het heeft onmiskenbaar trekken van Rietveld, ook een – weliswaar klein – icoon van deze stad. De sloophamer van Corio zal met deze tere gevel weinig moeite hebben ben ik bang.
Feiten: Kort na de bouw was het onderdeel van de Jaarbeurs, nu is er Bart Smit en de ingang van HC in gevestigd, geplande sloop in 2009. [foto Gerrit Jansen, 1962]

Reacties

  1. Laurent

    Mja, wat het is met die na-oorlogse architectuur: op zijn best is het als object op zichzelf wel mooi, maar het schept gewoon geen prettige leefomgeving. Het zijn objecten die er als maquette mooi uitzien, maar niet als je er als inwoner van de stad langs moet lopen.

  2. Mark

    Misschien een wat late reactie op het bericht, maar voel me toch geroepen mijn woordje te doen. Ik ben ook voor het behoud van gebouwen uit dit tijdperk. Deze periode beeld nog een verfijning uit die de oude Hollandse scherpe blik nog laat zien. De gebouwen uit die tijd zijn grauw, maar de lijnen en precisie die ze neerzetten zijn heel ontwikkeld. Iets wat we tegenwoordig helaas niet meer zien. Met name de monumenten van Piet Elling, ze zijn heel aanwezig maar toch erg beheerst. Zonde dat ook dit gebouw al plaats moet maken, net als het Post CS te Amsterdam. Zonde dat zijn hele carriere word gesloopt. We klaagde na WO2 over verloren historie van Rotterdam, maar we blijven zelf nu gewoon doorgaan.

Reageer